Замислялили ли сте се какъв е цветът на айсбергите? Нормално е да са бели, но има сини, а също и светлозелени айсберги.

Този факт е известен отдавна – полярните изследователи съобщават за зелени ледени планини в Антарктика още през 1900 г.

Учените отдавна са заинтригувани от този необичаен цвят и търсят логично обяснение, съобщава ScienceAlert

Наскоро екип от глациолози публикува теорията си, че съдържанието на железни оксиди в някои айсберги е причина за зеления им цвят. Ако това предположение се окаже вярно, зелените айсберги ще се окажат много ценни, тъй като желязото, което пренасят, се разпространява навътре в океана и е от изключителна важност за фитопланктона. 

Учените започват да наблюдават зелените айсберги още през 1988 г., тъй като за разлика от останалите айсберги, зелените изглеждали много плътни и без никакви въздушни джобове.

Постепенно те стигат до извода, че тези айсберги не са части, откъснали се от ледници, а структури, образувани от замръзнала океанска вода. Отначало предположили, че зеленият цвят се дължи на мъртви морски растения и животни, замръзнали заедно с океанската вода.

През 2016 г. екип от океанографи от университета в Копенхаген направи проучване на ледено ядро, изтеглено от шелфов ледник през 1968 г. На дъното на ядрото е намерен морски лед, който съдържа 500 пъти повече желязо отколкото ледниковият лед в останалата част на ядрото.

Това откритие кара учените да мислят, че желязото е причината за нефритения цвят на някои айсберги, но предстоят още тестове, за да се потвърди или отхвърли тази теория.

Ако тя се окаже вярна, зелените айсберги ще се окажат изключително ценен и дори единствен източник на така ценното за живота на фитопланктона  желязо.

Прочетете и:

Огромен айсберг вероятно ще се отцепи от ледника Брант