Китайски учени дадоха обяснение защо хлебарките се унищожават трудно и са толкова издръжливи. Това се дължи на тяхната уникална ДНК.

Учени от университета в Шанхай са установили, че хлебарките имат специален комплект гени, които им помагат да възстановят изгубен крайник, да приемат токсични храни и да оцеляват при трудни условия.

Този "комплект" в ДНК на насекомите ги прави високо устойчиви на болести. Те могат да се похвалят с един от най-богатите геноми, познати сред насекомите, като по този показател отстъпват единствено на скакалците.

Хлебарките притежават 20 000 гена – точно колкото имат и хората. Сред тях има специализирани гени, които им помагат да надушват храна, особено когато тя е ферментирала.

Друг комплект контролира процесите на вътрешна дезинтоксикация в организма им. По този начин хлебарките имат изграден висок праг на поносимост към отрови. 

Други гени се грижат за борба с инфекциите, което позволява на популациите им да живеят в много нездравословна среда.

Китайските специалисти са изучили цялостно ДНК на американската хлебарка. Специалистите са установили, че тя не може да оцелее при ядрен апокалипсис, но може да преживее почти всички останали катаклизми.