От деца знаем, че някои хора не могат да спят на пълнолуние. Познанията ни за Луната идват и от филмите за върколаци и други същества, на които то влияе. Тези от вас, които имат деца, може би са наблюдавали тенденцията по пълнолуние децата да са по-изнервени и активни

Всичко това означава, че наистина има нещо в тази фаза, което влияе на емоциите и на съня ни. Скорошно международно изследване, проведено с участието на 5000 деца от 12 страни, установи, че има промяна в навиците при смяната на различните фази на Луната.

Използвани са специални акселерометри, поставени на китките на децата, които са отчитали промени в съня и събуждането им. Изследователите са открили, че децата са спали с около 4.9 минути по-малко по време на пълнолуние в сравнение с фазата на новолуние.

Както всички животински видове на Земята и ние сме еволюирали с определен набор от астрономически цикли – ден и нощ, пълнолуние и новолуние, а биологичният ни часовник просто се е адаптирал към тях.

При хората неговото място е в така нареченото супрахиазматично ядро, малък участък от хипоталамуса. Той играе роля в производството на мелатонин (хормона на съня) и на други химични съединения, които участват в общ ритъм, който се влияе и от земните, и от космическите енергии. 

Затова ако на предстоящото пълнолуние отново ви хване безсънието, просто си помислете колко голяма е Вселената и колко далече е Луната от нас, а пак успява да ни въздейства. Тази мисъл ще ви успокои, а твърде вероятно – и да ви приспи.