Северното сияние може да приеме различни форми. Независимо дали са развяващи се завеси в небето или ярки, удължени ивици – зависи от това колко турбулентни са нещата в атмосферата и в магнитното поле на Земята.

Aurora Borealis – северното сияние, възниква от взаимодействие на електрически заредени частици от Слънцето с магнитното поле на Земята.

Слънчевите частици удрят магнитното поле на Земята с между 500 и 800 километра в секунда. Това насочва частиците около нашата планета. Много от тях достигат до полюсите, където слънчевите частици удрят горните слоеве на въздушната обвивка. Те падат върху техните атоми и ги зареждат електрически. След това бомбардираните въздушни атоми излъчват светлина.

Полярните сияния най-често се наблюдават близо до магнитните полюси на Земята, като се срещат особено често в Аляска, Финландия и Норвегия.

Зелената светлина се създава от кислородни атоми на височина от 100 километра. Червената – от наличието на кислород в по-високите слоеве на въздуха. Синьо-виолетовото сияние идва от азотни атоми.

За да засветят, слънчевите частици трябва да са много бързи. Възхитителните светлини могат да се видят и от Космоса.

Между другото, Земята не е единствената планета, на която има Северно сияние. Космическият телескоп Хъбъл успя да наблюдава същия природен спектакъл на Юпитер. На най-голямата планета в нашата Слънчева система, полярните сияния светят в ултравиолетова и рентгенова светлина, която очите ни не могат да видят.

Хъбъл засне ултравиолетови сияния и на Сатурн. Малко преди полунощ и на зазоряване те блестят особено ярко на Северния полюс.

Повече вижте във видеото, което е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS.

Прочетете също и:

Кои са най-мистериозните природни явления на планетата

Северното сияние изгря над Оркнейските острови

Червени, зелени и бели светлини озариха небето над Лапландия