Екстремният студ и силните снежни бури през зимата на 2018 г. се дължат на затоплянето на Баренцово море в резултат от климатичните промени. Това е заключението на екипа от финландски климатолози, които анализираха причините за студената вълна в Европа през февруари и март 2018 г., съобщават информационните агенции.

Британските медии нарекоха тогава снежните бури "Звярът от изток", шведските – "Снежното оръдие", а френските – "Москва – Париж".

Непосредствената причина за климатичния феномен се оказва разтопяването на 60% от ледената покривка на Баренцово море. При затоплянето на Арктика, което става по-бързо, отколкото другите части на планетата, полярният вихър – зона със студен въздух и ниско налягане, типична за полюсите през студените сезони, има тенденция да се придвижва на юг.

 


Учените установиха, че ледената покривка действа като похлупак на океана – когато тя изчезне, в атмосферата навлиза повече влага през зимния сезон. Това влияе пряко на метеорологичната обстановка на юг, т.е. наблюдават се екстремни снеговалежи.

През 2018 г. от Баренцово море са се изпарили около 140 гигатона вода – това е 88% от снега, паднал през онази зима в Европа.

Още по темата:

Звярът от изток