Силни снеговалежи затрупаха прохода „Предел”, където вечерта в понеделник имаше и закъсали тирове. Ситуацията стана особено усложнена след 18 часа на 4 януари, съобщава NOVA.

Няколко камиона закъсаха, докато изкачваха прохода от Разлог и се наложи тежка техника да ги мести от пътя. Беше въведена и временна забрана за движение на тежки камиони.

В продължение на три часа снегопочистващата техника работеше на място, за да осигури движението на ППС. Забраната за камиони беше свалена малко след 21 часа вечерта.

Свличане на земна маса беше регистрирана в района на Кресненското дефиле. Движението бе спирано няколкократно, за да се разчисти пътя. Мократа настилка стана и причина за катастрофи.

Продължителният дъжд предизвика свлачище и евакуация в село Пороминово. Близо до централния площад два огромни бетонови блока не издържаха на тежестта на мократа земна маса и паднаха върху пътя под кметството.

„Накараха ме да евакуирам хората, дето са в него, долу има един железарски магазин, отгоре съм аз, един фелдшер и един доктор, който идва във вторник - утре е вторник, така че утре без доктор”, обясни за NOVA кметът на селото Кирил Калинков.

Дъждът в района на Петрич предизвика наводнения. Край селата Камена и Ключ преляха водостоци, които не поеха количествата дъждовна вода. От община Петрич започнаха спешни действия, за да се осигури нормална проходимост за хората в региона.

Предупреждава се шофьорите да не тръгват на път без автомобилите им да са специално оборудвани за лоши метеорологични условия.

Прочетете и:

Оранжев и жълт код за опасно време в понеделник

Свлачището в Норвегия взе седем жертви