Екип от учени установи рекордна концентрация от 1,9 милиона микропластмасови частици на квадратен метър на дъното на Средиземно море, предават световните медии. Измерванията са направени край италианските брегове.

По думите на специалистите замърсяването може да е дори и по-голямо в други части на морето. Геологът Иън Кейн от университета в Манчестър коментира, че измерената стойност е най-високата, която някога е била измервана на морското дъно.

Учените определили, че разпръсването на микропластмасите на морското дъно се случва благодарение на теченията, като по този начин се създават т. нар. „горещи точки" на замърсяване. Именно тези морски течения са тези, които снабдяват организмите, които живеят на дъното на морето, с кислород и хранителни вещества. Изследователите се опасяват, че горещите точки" на биоразнообразието и тези на замърсяването с пластмаси в дълбините на морето си съвпадат.

Възможно е да бъдат установени и други точки на концентрации с микропластмаси в различни части на Средиземно море, които да са много по-високи.

Всяка година във водите на моретата и океаните се изхвърлят повече от 10 милиона тона пластмасови отпадъци, като 99% от тях се утаяват на морското дъно.

Прочетете също и:

Замърсено ли е крайбрежието на Япония с микропластмаса

С ензим срещу пластмасата

Морските обитатели са в плен на пластмасата