Земетресение приближило Северния и Южния остров на Нова Зеландия

Трусовете са създали над 25 нови разлома

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 14 ноември 2016 г. земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер удари Нова Зеландия. То първоначално е приближило Северния и Южния остров с няколко метра. 

Разстоянието между двата острова в момента е едва 35 сантиметра, като град Нелсън, разположен на Южния остров, е потънал с близо 20 милиметра.

Земетресението, случило се преди две години, е създало най-малко 25 нови разлома, което според учените го прави най-внушителния и сложен за наблюдение трус в света. 

Геологът Роб Лангридж от правителствената геофизична изследователска организация „Джи Ен Ес“, твърди, че горната част на Южния остров постепенно потъва, вследствие на разломите.

 

 

Кевин Беримън, негов колега, твърди, че е „твърде необичайно“ за трусове с магнитуд от 7,5 и дори по-мощни, да предизвикат едновременното разтваряне на 25 разломни линии.

Нова Зеландия се намира в зоната на сблъсък между Индо-Австралийската и Тихоокеанската тектонски плочи, които са част от така наречения „Огнен пръстен в Тихия океан“ – зона, в която годишно се регистрират над 15 000 труса, от които между 100 и 150 са достатъчно силни, за да притеснят хората.

Прочетете също и:

Земетресение в Благоевград