Вечерта на 4 март Гърция бе разлюляна от серия силни земетресения, отново в района на Лариса. Най-силното е било с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер. Последвали са трусове със сила от 5,1 и 4,5 по Рихтер. Към момента не се съобщава за пострадали и разрушения.

Трусовете са усетени по високите етажи в Кърджали, Пловдив и София, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

„Земетресенията в Гърция са много далеко. Те не могат нито да активират огнищата в България, нито в близките до тях зони. Ние се намираме на над 200 км, така че няма никаква възможност за индуциране на сеизмична активност в нашите зони”, обясни сеизмологът Емил Ботев в ефира на „Здравей, България” по NOVA.

В последните дни сеизмичната активност в Гърция е изключително динамична. Силен трус разтърси Лариса преди дни, земетресението е усетено на места и у нас. След него в Гърция продължават вторичните трусове.

„Сеизмичната активност зависи от свойствата на земната кора, която в случая е в континенталната част на Гърция. Очаква се земните трусове да продължат 2-3 месеца. Тази нощ най-малко десетина труса са усетени от хората в Централна Гърция”, обясни Ботев.

Още по темата:

Силно земетресение изплаши гърците