Учените от лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Академията на науките съобщиха за втората най-силна магнитна буря за тази година е регистрирана по цялата планета.

„Много забележимо увеличение на геомагнитната активност е регистрирано от почти всички проследяващи станции на нашата планета“, се казва в уебсайта на института, пише DarikNews.bg.

Магнитната буря е започнала на 31 август и е продължила до тази сутрин.Учените са записало максимални изригвания от 2 бала по петобалната скала.

 

 

"Известна изненада е ранният старт на бурята, който се очакваше не по-рано от неделя, както и силата й - прогнозата беше само за буря от минималното първо ниво, обичайно за тази година", пише в доклада.

Това е втората най-мощна магнитна буря за 2019 г. По-сериозно такова събитие е регистрирано само веднъж за последните няколко месеца. Това беше през май, когато нивото на бурята беше 3.

"Предвид доста високата скорост на текущия поток, както и стабилната обстановка на Слънцето, много вероятно е той да се върне на Земята в края на септември, 27-28-ми“, предупреждават специалистите.

Още по темата:

Силна магнитна буря удари страната

Предстои серия от магнитни бури