В реч, произнесена в Колумбийския университет в САЩ, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази тревогата си от сегашното състояние на планетата ни, съобщиха световните медии.

"Екологичният баланс на планетата е нарушен. Човечеството води война с природата. Това е самоубийствено. Природата винаги отвръща на удара и тя вече го прави с нарастваща сила и ярост".

Гутериш заяви, че биоразнообразието се срива, а един милион вида са застрашени от изчезване: "Екосистемите изчезват пред очите ни. Пустините се разширяват, а влажните зони се свиват. Всяка година губим по 10 млн хектара гори.".

Генералният секретар на ООН не отмина свръхексплоатацията на океаните, задушавани от пластмасови отпадъци, които увеличават киселинността на водите.

Глобалното затопляне на планетата убива кораловите рифове. Всяка година 9 млн души губят живота си заради замърсените въздух и води. Въпрос на време е в бъдеще да се появяват все повече вируси.

 

Затова е крайно необходимо водещ приоритет за всеки и навсякъде да бъде помиряването с природата, каза Гутериш и призова срещата на върха на 12 декември за петата годишнина от Парижкото споразумение за климата да даде ход на положителни промени.

Той приветства първите ангажименти за въглеродна неутралност, поети от Китай, ЕС, Япония и Южна Корея и изрази надежда за постигане на нулеви нетни парникови емисии до 2050 г. по целия свят.