Жертвите на наводненията в Германия станаха 93

Загиналите в Белгия са 11

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Жертвите на опустошителните наводнения в Западна Германия станаха 93. В района на Кьолн над 1300 души се водят в неизвестност.

Цели градове са в руини след най-мащабното в новата история на Германия подобно природно бедствие. Придошлите реки отнесоха цели райони, а много къщи са се срутили.

 

 

Мобилните мрежи са прекъснати и много хора не могат да се свържат с близките си.

„Мирни селища преживяват катастрофа, трагедия. Шокирана съм от данните, които получавам за градове под вода, в които хората се качват по покривите на къщите си, за да се спасят и да бъдат спасени”, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитира NOVA.

Властите в Кьолн обявиха, че много хора са се върнали по домовете си, въпреки предупрежденията да не го правят.

 

 

„Това е природно бедствие. Но фактът, че това природно бедствие се случва по този начин, със сигурност е свързан с това, че промените в климата продължават”, коментира Олаф Шолц, вицеканцлер на Германия.

„Не мисля, че някой е очаквал това. Прибирах се от работа и спряха влаковете. Трябваше да слезем всички на една спирка и всеки трябваше да се оправя както може. Нямаше други влакове, релсите бяха под вода”, заяви пред NOVA Георги Иванов от Леверкузен. Той обясни, че цялата болница в града с над 400 пациенти са били евакуирани.

 

 

Язовир близо до границата с Белгия прелива, има опасност стената на друг пък да се срути.

11 души са загинали в южната част на Белгия, след като наводнение нанесе сериозни материални щети в град Лиеж. Жителите на няколко района бяха евакуирани заради придошлата река Мьоза.

Заради проливния дъжд има и нарушения в движението на градския транспорт. Повечето влакове в южните части на Белгия са спрени.

Рекордните валежи в Западна Европа доведоха до преливане на реки и езера в Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария.

 

 

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на Н.В. Краля на белгийците Филип, както и на Франк-Валтер Щайнмайер – федерален президент на Федерална република Германия, по повод многобройните изгубени човешки животи при опустошителните наводнения в двете страни.

В писмата си до двамата държавни глави Радев изразява надежда за скорошно възстановяване на пострадалите и за бързо преодоляване на тежките материални щети, причинени от природното бедствие.

Още по темата:

Тежки наводнения и пороен дъжд в Германия и Белгия

Швейцария и Германия: в плен на летни бури, наводнения и ... сняг