Жертвите на опустошителния ураган Иън, вилнял тази седмица в американските щати Флорида и Северна Каролина, както и в Куба, са общо 54, предаде Асошиейтед прес.

От тях 47 са потвърдените жертви само във Флорида, а 4 в Северна Каролина. Трима души са станали жертва на стихията в Куба. Над 1000 души са били спасени от наводнени райони само в югоизточното крайбрежие на Флорида.

 

 

По думите на губернатора на щата Рон Десантис милиардерът Илон Мъск е предоставил на разположение на властите услугите на 120 сателита от системата „Старлинк“ заради прекъснатите комуникации от урагана.

В щата продължава издирването на евентуални загинали.

Стотици хиляди хора все още са без електричество. Има десетки паднали дървета и наводнени пътища, разрушени са и мостове.

 

 

В Северна Каролина бурята повали дървета и електрически стълбове. А в Куба ураганът остави големи територии на страната без ток.

Ураганът Иън връхлетя САЩ като стихия от четвърта категория. Това бе един от най-мощните урагани, връхлитал някога сушата на САЩ, откакто се водят подобни статистики.

Президентът Джо Байдън и първата дама Джил ще пътуват в засегнатия от урагана щат Флорида тази сряда. Преди това обаче държавният глава ще посети Пуерто Рико, който пострада от друг урагана – Фиона, който премина там в средата на септември. В понеделник Байдън ще бъде в Пуерто Рико.

По темата:

Ураганът „Иън” потопи Флорида

 

Източник: БТА