Над страната се е настанил добре изразен студен атмосферен фронт, който се очаква да се задържи и през следващото денонощие. Очакват се значителни количества дъжд в централните райони, които ще бъдат придружени от гръмотевични бури на места.

Има условия за градушки. В следобедните часове валежите постепенно ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва. Вятърът ще бъде умерен, временно силен в Дунавската равнина, от север-североизток. Максималните температури ще са между 12 и 16 градуса в западната половина на страната и около 22-25 градуса в източната.

За днес е обявен жълт код за значителни валежи за областите Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, София, София Област, Кюстендил и Перник.

В сила е и оранжев код за валежи в областите Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Над планините ще е облачно. Очакват се интензивни валежи от дъжд, а над 2000-2200 метра ще има и сняг. Вятърът ще е умерен до силен от югозапад.  Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 12 градуса, а на 2000 метра - около 5 градуса.

Облачно ще е и над Черноморието, където валежите в следобедните часове ще са интензивни и придружени от гръмотевична дейност. Вятърът ще е умерен, временно силен, от северозапад. Максималните температури ще са между 18 и 24 градуса, температурата на морската вода е около 21 градуса, а вълнението на морето е около 2 бала.