Първият ден от новата седмица започва с предупреждения за опсно време. Оранжев код за обилни валежи от дъжд е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там се очакват значителни количества до 50 л/кв.м.

Жълт код за обилни валежи е в сила за областите Шумен, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Перник, Софияград и София-област, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Варна и Добрич, където количествата дъжд, който ще се примесва със сняг през нощта, ще са от 25 до 35 мм.

Жълт предупредителен код за снеговалежи е в сила за областите Видин, Враца, Монтана и Плевен. В тези райони ще има значителни валежи от сняг, а също така се очаква и снежна покривка над 10 см.

В областите Добрич, Варна и Бургас е въведено и предупреждение за силно вълнение на морето около 4 бала.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В понеделник времето ще е неблагоприятно на територията на цялата страна. Очакват се валежи от сняг и дъжд, както и ниски температури. Вятърт ще се ориентира от север-североизток, а с него ще започне да нахлува и по-студен въздух. Максималните температури ще са между о и 5 градуса в Северна България и от 4 до 9 градуса в Южна.

Облачно и мъгливо ще е времето над планините. Снеговалежи ще има на височина над 1400 метра. Южният вятър щр се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 6-7 градуса, а на 2000 метра ще бъдат около нулата.

Облаци и дъжд се очакват и по Черноморието. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, а максималните температури ще са между 7 и 10 градуса. Температурата на морската вода ще е около 10 градуса, а вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Още за времето:

Дъжд, сняг и студ през новата седмица

Четирима загинали при снежната буря в Испания

Абсолютен температурен рекорд в Хасково