В първия работен ден за последната седмица на юни времето ще остане неустойчиво. Над страната ще се развива купеста и купесто дъждовна облачност, очакват се краткотрайни превалявания, на места придружени от гръмотевична активност.

Повишена е и вероятността за градушки.

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес жълт код за гръмотевични бури в 8 области на страната. Предупреждението е в сила за Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Сливен.

Максималните температури в понеделник ще са по-ниски спрямо тези през уикенда и ще се колебаят в диапазона 24 – 29 градуса.

Значителна облачност и валежи се прогнозират за Черноморието. Привечер блачността ще намалява. Максималните температури са между 24 и 27 градуса, а морската вода е около 23-24 градуса. Вълнението на морето днес ще е 2-3 бала.

Във вторник ще е слънчево с колеблива следобедна облачност, но без валежи. В средата на седмицата обаче ще премине още един, но по-слабо изразен, студен атмосферен фронт с локални превалявания на североизток, около планините и на места по Черноморието в по-късните часове.

Температурите в цялата страна ще се повишат с до 2-3 градуса.

В сряда предстои времето още да се затопли, но през нощта срещу четвъртък вятъра ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува по-хладен въздух.

Ако се запази прогнозираната атмосферна конфигурация, първият ден на юли ще е слънчев, с минимални смущения.

Още за времето:

Сняг обсипа прохода "Сахара" в Турция

Наводнение заради дъждовете причини щети на столичен подлез

Река в Англия пресъхна напълно