Националният институт по метеорология и хидрология обяви жълт код за силен вятър в 21 области на страната.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Търговище, Сливен, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил , Кърджали и Благоевград.

В тези райони се прогнозира силен вятър със скорост 14-19 метра в секунда (50-69 километра в час) и пориви до 24 метра в секунда (90 километра в час).

Времето в четвъртък ще бъде преобладаващо слънчево, с временни увеличения на облачността от запад. Валежи от дъжд ще има само на изолирани места, предимно по Черноморието в часовете привечер.

В най-топлата част на деня температурите ще достигат стойности между 7 и 12 градуса.

 Променлива облачност ще има над планините. Очакват се слаби валежи от сняг, а над масивите от източната половина на страната – от дъжд. Вятърът ще е бурен от северозапад. Максималните температури ще са между минус 3 и плюс 3 градуса.

При предупреждение от първа степен (жълт код) за силен вятър от НИМХ съветват да бъдете внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито, допълват от Института.

Още за времето:

Пълнолунието на 25 януари се нарича Вълча луна

Новият сняг крие риск от лавини

Минусови температури в Монтанско, реки и язовири започнаха да замръзват