В сряда валежите от сняг постепенно ще спрат във всички райони на страната. Облаците ще се разкъсват и времето ще е преобладаващо слънчево навсякъде, с изключение на Дунавската равните и крайните югозападни части.

Вятърът ще отслабва, като в западната половина на страната ще е почти тихо, а на изток севернякът ще е до умерен.

Максималните температури днес ще са от минус 3 до плюс 2 градуса.

За 5 области на страната – Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково, е в сила жълт код за обилни снеговалежи. За последните три предупреждението е и за силен вятър.

Предупредителни кодове има и за морето на областите Добрич, Варна и Бургас. За първите две кодът е жълт – вълнение до 4 бала. За Бургас е в сила оранжев код – вълнение около 5 бала и вятър с пориви до 24 метра в секунда.

Леденостудено ще бъде времето в планините. Температурите в топлата част на деня ще бъдат между минус 7 и минус 4 градуса, като по върховете термометрите ще показват до минус 13 – минус 14 градуса.

Опасността от лавини е висока заради новия слой пресен и нестабилен сняг.

В четвъртък сутринта ще е кулминацията на студа с температури в традиционно студените точки на страната до минус 10 – минус 12 градуса.

До края на седмицата облачността ще е динамична, но валежи не се очакват. През уикенда се очаква затопляне, с температури между 5 и 10 градуса. Заради преноса на по-топъл въздух, в районите, където вятърът утихне, ще има по-трайни мъгли в ранните часове.

Прочетете и:

Предстоят леденостудени дни

Вятърът в Русе достигна 70 км/ч

Климатичните промени през 2021 г. са отнели живота на стотици хора в САЩ