Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен – жълт код, за горещо време с максимални температури до 35-38 градуса за 14 области в страната. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

За високи температури жълт код е обявен днес за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Русе, Разград, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Слънчево и горещо време ни очаква в сряда. Ще бъде почти тихо, в Източна България със слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 33 и 38 градуса, по-ниски - по Черноморието, в София – около 33 градуса.

В планините ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб, предимно от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26 градуса, на 2000 метра – около 19 градуса.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Температурата на морската вода е 23-24 градуса, малко по-ниска е на север от нос Калиакра. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Още от днес НИМХ издава за утре, 20 юни, предупреждение от първа степен – жълт код, за горещо време с максимални температури до 35-38 градуса за цялата страната.