Зимата си отива: Пролетта пристига с температури над 20 градуса

Какво ще е времето в следващите дни

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

След краткия полъх на зимата предстоят серия значително по-топли дни. Периодът ще обхване началото на астрономическата пролет.

В петък – валежите навсякъде ще спират. В хода на деня облаците ще се разкъсват. Ще бъде ветровито с по-силен северен и студен вятър в източните райони.

Дневните температури ще са в интервала 7-12 градуса.

В ранните часове на съботния ден по поречието на Дунав ще има мъгли. От нула до минус 5 градуса ще показват термометрите призори, а през деня температурите ще са между 8 и 13 градуса.

Денят ще е преобладаващо слънчев в западната половина на страната и с повече облаци на изток. Ще превали дъжд в областите около Черноморието, с по-голяма вероятност на север и сняг по планините, най-вече в Рило-Родопската област.

Ще посрещнем неделя със слънчево време на Запад и облаци в източната половина на страната, които в часовете до вечерта ще се разкъсват. В последния ден на седмицата слаба вероятност за незначителни превалявания има в Югоизтока. Температурите през деня ще са по-високи от съботните и ще достигнат 16-17 градуса в традиционно топлите части на България.

Цялата следваща седмица ще е пролетно топла с повече облаци и дневни температури до 20 градуса в първата половина на периода (около началото на астрономическата пролет), когато на изолирани места из страната не са изключени незначителни краткотрайни превалявания.

С наближаването на почивните дни  ще е преобладаващо слънчево с показания на термометрите над 20 градуса.

Следващият период с по-динамично време е 26-28 март, когато се очертава колебливо захлаждане с по-силен северозападен вятър и потенциал за гръмотевични бури с краткотрайни валежи.

Още за времето:

Тежките наводнения и продължителните суши са се увеличили в последните 20 години

Миналото лято в Европа е било най-горещото в историята на измерванията

Къде се намира най-отдалеченият хотел в Швейцария