Златна есен в Балкана. Едва ли има по-зареждаща атмосфера от многоцветната пелена, обгърнала снагата на Стара планина. Нагънатите ридове са притихнали в очакване на студа, водопадите бучат зрелищно преди дебелия лед да скове и потуши техния рев.

Николай Василковски пое по живописния Русалийски проход на север от село Тъжа. Най-лесно е човек да следва черния път, пресичащ планината. Има и пътека, която върви напряко и логично е с по-голям наклон.

Важен ориентир по маршрута са останките от укреплението „Джуглата”. Това е и първото от местата с доста широка панорамна гледка. От юг остава село Тъжа, а на север се простират величествените скали на масива Триглав.

Около два часа след старта в село Тъжа вече се белее фасадата на приветливата хижа „Русалка”. Малко след нея е контролно-информационният пункт на Национален парк „Централен Балкан”.

Ако човек е достатъчно наблюдателен, поглед в далечината разкрива няколко водопада. На север се открояват буйните води на водопад Бабско пръскало.

Бабското пръскало е високо 54 метра. Водата се спуска в плашеща бездна сред скалите. Истинската красота на този природен феномен обаче се разкрива от птичи поглед.

Прелестите около Русалийския проход не свършват дотук. На час път от хижа „Триглав”, зад поредния завой, планинската тишина буквално се прорязва от бесния скок на Кадемлийското пръскало.

Висок 70 метра, водопадът е истинска перла в подножието на връх Голям Кадемлия. Водата скача от внушителен скален венец и се разбива с гръм и трясък на метри от пътя.

Въпреки че изкачването е сравнително поносимо, разходката в сърцето на Балкана е продължителен пешеходен преход. От село Тъжа до Кадемлийското пръскало се ходи около 4-5 часа в едната посока. Препоръчително е човек да предвиди достатъчно време в прегръдките на масива Триглав и да пренощува в една от хижите.

Още разходки „Дотам и обратно” ще откриете ТУК.