За мнозина есента е любим сезон и за това има немалко причини. Ето и няколко любопитни факта, свързани с времето на жълто-червените багри, горещите чайове и канелата:

Есенните цветове на гората зависят от това колко захар има в листата

Цветовете на есенните листа се причиняват от определени пигменти в листата, а различните видове дървета произвеждат различни пигменти. Когато забележите лилави и червени листа, това се дължи на пигмента антоцианин, който се произвежда само през есента, когато захарите се улавят в листата. Много сухо време и слънчева светлина водят до повече захари в листата, което означава, че листата ще са по-яркочервени. Мразовитото време спира процеса на производство на червени пигменти.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Децата, родени през есента се справят по-добре в училище

Изследване показва, че децата, родени през есента (между септември и декември) е по-вероятно да се справят в училище. Te се развиват по-добре в сравнение с тези, родени по друго време на годината. Не е ясно точно защо се случва това.

Обичаме тиква заради това как ни кара да се чувстваме, а не заради вкуса

Често свързваме есента с тиквите, но чудили ли сте се защо това е така? Обичаме да похапваме тиква, да я използваме като декорация, да я издълбаваме и превръщаме във фенер и това няма нищо общо с вкуса ѝ. Тиквата представлява романтичната идея за есента, за традициите и времето, прекарано с близките ни.

Листата капят заради хормон

Излагането на листата на светлина намалява през есента и те започват да произвеждат хормон, който стимулира растежа на клетка между стеблото и листото. Така листото на практика е принудено да падне от стеблото. Дори и това да не се случи, листата пак ще окапят през зимата, защото ще замръзнат и ще умрат.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Влюбваме се по-лесно през есента

Усещате ли, че през есента по-често се гушкате до любимия човек? Ако е така, не сте единствени, пише Vesti.bg. Изследвания показват, че по-студеното време кара хората да се доближават до другите и също така разпалва желанието да намерят половинка, така че да не са сами през зимата.

Децата, родени през есента, живеят по-дълго

Научно изследване показва, че хората, родени през есента, е по-вероятно да живеят до 100 години. Проучванията показват, че месецът, в който сте роден може да окаже влияние на околната среда, в която се развивате както в утробата, така и извън нея. Тази околна среда може да повлияе върху поведението ви и здравето ви като цяло.

В гръцката митология есента започва по интересен начин

Според митовете от Древна Гърция есента започва, когато Персефона, дъщерята на Деметра, е отвлечена от Хадес, бога на подземния свят. Той се влюбил в Персефона и искал тя да е кралица на подземния свят с него. Деметра била толкова разстроена от отвличането на дъщеря ѝ, че всички посеви загинали и започнали отново да растат едва след завръщането на Персефона (през пролетта).

Снимка: pexels Снимка: pexels

Инфарктите намаляват през есента

Пролетното равноденствие, което ни кара да загубим час от съня си, е нещо лошо, но спечелването на час сън по време на есенното равноденствие всъщност е добро за нас. Според New England Journal of Medicine процентът на инфарктите сред американците спада в първия понеделник след края на лятното часово време.

Прочетете и:

Защо листата падат през есента

Как ухае есента

Есента се оказва най-подходящият сезон за спорт

Какво да ядем срещу есенна депресия