Знаете ли тези факти за земетресенията

Може ли земен трус да съкрати денонощието

Земетресенията са едни от най-ужасяващите природни явления, които предизвикват страх и паника сред хората. Въпреки това има много интересни факти, които не знаем за тях. Разберете кои са те от канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Япония е държавата с най-много земетресения. За период от една година там може да има хиляди трусове, но за щастие повечето са слаби.

Най-мощното земетресение, регистрирано някога, е станало на 22 май 1960 г. в Чили Магнитудът е бил 9,5.

Най-смъртоносното земетресение в историята е било на 23 януари 1556 г. в Шанси, Китай. То е отнело живота на близо 830 000 души.

Най-високото цунами, предизвикано от земетресение, е регистрирано в Япония през 1771 г., когато трус на остров Ишигаки предизвиква вълна с височина 85 метра.

По-голямата част от земетресенията се случват на дълбочина до 70 км, а по-малката – до 200 км. Има и регистрирани земетресения, епицентърът на които е много по-дълбок. Такъв е случаят със земетресението в Колумбия от 1970г. и магнитуд 7.1 по скалата Рихтер, чийто епицентър е бил на дълбочина 650 км.

Някои земетресения имат неподозирани ефекти. Трусът в Япония от 11 март 2011г. е предизвикал изместване на земната ос със 17°, което е съкратило денонощието с 1.6 микросекунди.