Заради валежите през последните дни решихме да проверим дали знаете тези факти за дъжда.

Защо ни "Мирише на дъжд"?

На всички ни е ясно, че водата няма мирис, но това, което надушваме, когато завали, се дължи на молекула, наречена геосмин, създадена от бактерии, обитаващи почвата. По време на дъжд, той създава въздушни джобове, които съдържат малки количества геосмин. Капките улавя и след това освобождава тези въздушни джобове, разпръсквайки геосмин във въздуха.

Дъждът прави тревата по-зелена

В капките на дъжда се съдържа разтворен азот, който идва от въздуха и е като естествена тор за растенията. Това е причината тревата да изглежда по-зелена след дъжд.

На Венера вали дъжд 

Не всички капки дъжд са съставени от вода от капки сярна киселина или метан. Още по-странно: На планета, отдалечена на 5000 светлинни години от Земята, учените са открили, че там вероятно вали метален дъжд, съставен от капки с високо съдържание на желязо.

Играта дартс възниква благодарение на дъжда

Според легенда стрелци са попаднали в голям порой по време на състезание и затова са отишли в близката кръчма и започнали да целят мишена със стрелите си.

Дъждът не винаги прави земята мокра

В отделни краища на света, където липсата на вода е истински проблем, дъждът понякога се изпарява преди да стигне до земята.

За още любопитни факти гледайте видеото.

Прочетете също и:

Киселинен дъжд

Дъждът наводни художествената галерия в Русе

Поройните дъждове ще повишат речните нива