Заедно със слънчевото време и затоплянето в страната поривите на вятъра станаха по-силни. В понеделник и вторник на места духаше силен и бурен вятър от изток-североизток. Проверяваме дали знаете тези интересни факти за въздушната стихия:

Не всички са запознати какво точно представлява вятърът. Това е мащабен поток от газове, които причиняват насипното движение на въздуха, а инструментът за измерване на скоростта му се нарича анемометър.

Това наименование идва от гръцката митология и четиримата богове на вятъра наречени Анемои. Имената им са Бореас (от север), Нотос (от юг), Еврус (от изток) и Зефир (от запад) и се смята, че всеки от тях причинявал стихията от една от четирите точки на компаса.

Малко известно е, че между 50 и 100 км/ч можем да наречем полъха вятър, но от 5 до 45 км/ч той е по-скоро бриз. Засега най-силните ветрове в Слънчевата система са измерени на Сатурн, където достигат скорости над 1300 км/ч.

В наши дни стихията осигурява около 4% от световната енергия. Първите вятърни турбини са били обърнати обратно на часовниковата стрелка (погледнати отпред), но от 1978 г. промените в дизайна им определят всички те да се въртят в обратна посока, като краищата на лопатките им се движат със скорости над 300 км/ч.

Вятърът играе важна роля в природата. Той е основният транспорт за семената на растенията и за малките птици, които още не са се научили да летят правилно. С времето те могат да изминат хиляди километри само благодарение на силата на вятъра.

Прочетете и:

Какво да правим при силен вятър