Зоопаркът в Белиз е дом на много застрашени видове. По време на пандемията от коронавируса животните усещат, че нещо е различно.

Местните хора и бизнеси даряват храна, защото коронавирусът принуди зоопарка да  затвори. Свинските глави може да не изглеждат много апетитно, но ягуарите ги обожават.

Шарън Матола основава зоопарка в Белиз преди близо 40 години. Тя и екипът ѝ спасяват местните животни (като ягуарите) от бракониерите: „Животните нямат представа какво се случва, което е забавно. Но ние сме засегнати, защото едно от най-големите предизвикателства е да поддържаме всички сити и здрави.“

Без приходи от посетители е трудно да се купи достатъчно храна – един тапир може да изяде до 30 кг зеленина на ден.

Някои животни усещат, че нещо не е съвсем наред. Ягуарите обикновено разпознават незабавно служителката Рокси Лемус: „В началото те не ви разпознават с маската. Това е нещо, към което всички трябваше да се адаптираме – ние да носим маските, а те да свикнат да ни виждат с тях.“

Маските предпазват големите котки от заразяване с COVID-19. Пандемията се отрази тежко и на служителите, които трябваше да намалят работното си време.

Зоопаркът все още прави всичко възможно, за да спаси животните от ловците, но също и от невидими врагове.

Гледайте още интересни видеа в канала на "Дойче веле" във Vbox7