Астрономи се натъкнаха на изригване, идващо от бебе звезда на 685 светлинни години от нас, което е 10 000 пъти по-мощно от изригването на Слънцето, научихме от DarikNews.bg. Според учените изригването може да предостави информация за зараждането на потенциално обитаеми екзопланети и как подобни събития влияят на космическия материал, заобикалящ далечни звезди.

Звездата е от тип М и е само на 2 млн. години, което означава, че ще измине много време преди да достигне пълните си размери. Тя е забелязана от обсерваторията в Чили, с помощта на телескопът Next-Generation Transit Survey.

Такива звезди имат силно магнитно поле, което не им позволява да изригват. Според учените наблюдаваното явление е рядко и се повтаря на всеки три години.

„Това е звезда, която показва лека активност и през останалото време е изключително рядка“, твърди д-р Джеймс Джакман от Университета Уоруик. „Изведнъж забелязахме, че яркостта на звездата нарасна седем пъти над нормалните нива само за няколко часа. След изригването тя отново се успокои“.

 „Виждали сме подобна активност при слънцето, но никога не е била толкова мощна“, твърдят учените. Вероятно поведението на звездата се дължи на факта, че тя е все още „бебе“ и е в началото на жизнения си цикъл.

Подобно явление беше наблюдавано в началото на годината от звезда червено джудже. Радиацията при такова изригване може да застраши живота на всяка обитаема планета в нейния обсег.

Прочетете също и:

Откриха най-далечния обект в слънчевата система

Откриха планета, чиято атмосфера се изпарява много бързо