Звезден дъжд в следващите дни

Погледнете към небето и си намислете желание

Снимка: pexels Снимка: pexels

Не е трудно човек да се хипнотизира от зрелищността на метеорните потоци. За щастие през април ни очакват много безоблачни вечери в които да се насладим на двата ярки потока, които предстоят.

Първо ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16 до 25 април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23 април.

Общата интензивност на Лиридите е между 15 и 20 метеора на час, а ние сме истински късметлии, тъй като яркото небесно явление ще бъде видимо за нас, жителите на Северното полукълбо.

Според астрономите, това е един от най-старите познати на хората метеорни потоци. Източници, които разказват за него, датират отпреди нашата ера.

Междувременно предстои и друг "звезден дъжд" да се излее в нощното небе. Става дума за Ета Акваридите, които ще наблюдаваме от 19 април до 28 май. Максимумът на този метеорен поток ще бъде в късните часове на 6 май.

Във вечерта на Гергьовден ще успеем да видим от 60 до 70 "падащи" звезди на час. Гледката ще бъде още по-ослепителна за онези, които се намират в Южното полукълбо, но не по-малко зрелищно ще е небето и над нашата страна.