Звезди от „София филм фест“ засаждат дървета в столични паркове

Носителят на „Оскар“ и „Златна палма“ от фестивала в Кан Фолкер Шльондорф и кметът на София Йорданка Фандъкова засадиха първото дърво в градина „Кристал“

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

От 17 март започна инициативата за засаждане на „Гората на София Филм Фест“ в партньорство със Столична община.

Първите четири дървета от тази гора засадиха в градина „Кристал“ носителят на „Оскар“ и „Златна палма“ от фестивала в Кан Фолкер Шльондорф, кметът на София Йорданка Фандъкова, режисьорът Радослав Спасов, носител на тазгодишната награда на София и директорът на „София Филм Фест“ Стефан Китанов.

Кметът Фандъкова поздрави ръководството на Филмовия фестивал, на който Столична община е патрон. Благодарение на него София събира изявени творци – актьори, режисьори, сценаристи от България и света.

Новата инициатива за засаждане на дървета съвпада с желанието ни за повече зеленина в града, което реализираме през последните години с проектите за засаждане на дървета в паркове, покрай улици, в дворове на училища и детски градини, както и гора в квартала, коментира Фандъкова.

„Дърветата са от вида сребрист смърч, липа и магнолия. Предвижда се всички важни гости на Фестивала да засадят дървета, като останалите ще бъдат в парка „Заимов“ – каза Стефан Китанов. Очаква в инициативата в следващите дни да се включат Джералдин Чаплин, Кшищов Зануси, Джесика Удуърт и др.

„София Филм Фест“ бе открит на 16 март с филма на германския режисьор Фолкер Шльондорф „Повелителят на горите“.