Това е прогнозата за месец декември 2021 г. Актуалната прогноза за декември 2023 г. ще намерите ТУК.

Ето че първият зимен месец настъпи, а сега на дневен ред е и големият въпрос: Ще имаме ли бяла Коледа тази година?

Този декември ще ни предостави немалко поводи за щастие не само покрай предстоящите празници в последните дни на 2021 г., но и заради метеорологичната прогноза.

Средната месечна температура ще се задържи около обичайната норма. За високите полета и Северна България тя е от –1 до 2 градуса, в Горнотракийската низина – между 2 и 3 градуса, по морето и в най-южните части – между 4 и 6 градуса, а в планините – от –8 до –2 градуса.

Прогнозата обещава най-ниската температура през декември да е между –12 и –7 градуса, а най-високата да е в интервала 12-17 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Месечната сума на валежите от дъжд и сняг ще надвишава нормата. За повечето райони на страната тя е между 40 и 60 л/кв.м, в южните части – между 70 и 110 л/кв.м, а в планините – около 95 л/кв.м.

Обичайно през декември времето е преобладаващо облачно, а мъглите не са рядко явление. Често има нахлувания на студен арктичен въздух от север, поради което валежите от дъжд преминават в сняг.

През тази година в Северна България се прогнозират между 10 и 15 дни, в които ще се образува снежна покривка. В Южна те ще са около 4-5.

Месецът започна със сравнително студено време, без валежи. На 2 декември ще предстои затопляне, тъй като вятърът ще се ориентира от югозапад и ще повиши значително температурите. На много места се очакват стойности над климатичните норми. Топлото време обаче няма да продължи задълго и още около 4-5 декември ще се създаде нова валежна обстановка. Около 10 декември температурите отново ще тръгнат нагоре и валежите ще са от дъжд.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Второто десетдневие ще започне с близки до обичайните стойности на термометъра, а около 14 декември ще се повишат. Валежи се очакват в средата и в края на периода, когато ще има предпоставки и за образуване на снежна покривка.

По време на третото десетдневие температурите ще бъдат около нормата, а повишена вероятност за снеговалежи ще има между 22 и 25 декември, както и в последните 2 дни от годината.

Така че, да, вероятно ще се радваме на снежни коледни празници!

Астрономическата зима ще настъпи на 21 декември точно 1 минута преди 18:00 часа.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На 4 декември предстои пълно слънчево затъмнение, а нощта срещу 14 декември ще се насладим на изключително небесно шоу – пика на метеорния поток Джеминиди. При безоблачно небе ще имаме възможността да наблюдаваме до 120 „падащи звезди“ на час.

Най-дългата ни почивка през декември ще е за Коледа. Тогава неработни ще са петте дни от 24 до 28 декември. Струпване на неработни дни ще има и около Нова година. 31 декември тази година е в петък, а почивката ни ще е чак до 3 януари, понеделник, включително!