Ето че настъпва първият зимен месец, а сега на дневен ред е и големият въпрос: Ще имаме ли бяла Коледа тази година?

През декември най-ниските температури ще са между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите – от 13 до 18 градуса.

Декември ще започне със сравнително топло време. Прогнозира се преминаването на средиземноморски циклон, заради който между 2 и 4 декември облачността ще бъде значителна и на много места ще има валежи от дъжд. В северозападните райони ще вали сняг. След 5 декември вероятността за валежи ще е все-по малка, но в сутрешните часове ще има мъгли. Температурите ще се движат около нормата. През втората половина на първото десетдневие отново ще се заоблачи. Тогава снеговалежи ще има на повече места в страната, а температурите ще се понижат под нормата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През второто десетдневие ще има затопляне и повече дни без валежи, с ракъсана облачност. В сутрешните часове видимостта ще бъде намалена заради ниска облачност и мъгли. Около 15 декември ще има условия за значителна облачност и чувствително застудяване.

Третото десетдневие от декември ще започне с близки до обичайните температури, както и без валежи. Синоптиците прогнозират да бъде такова и по време на Коледните празници. В последните дни на годината се очаква затопляне, като дневните температури ще бъдат над климатичната норма.

Средната температура през декември ще се задържи около месечната норма, а сумата на валежите ще бъде около и над нормата.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Астрономическата зима ще настъпи на 22 декември в 5:27 ч.

В нощта срещу 15 декември ще се насладим на изключително небесно шоу – пика на метеорния поток Джеминиди. При безоблачно небе ще имаме възможността да наблюдаваме до 120 „падащи звезди“ на час.

Най-дългата ни почивка през декември ще е за Коледа. Тогава неработни ще са петте дни от 23 до 27 декември. Струпване на неработни дни ще има и около Нова година. 31 декември тази година е в неделя, а почивката ни ще е чак до 1 януари, понеделник, включително.

Прочетете и:

Няколко магнитни бури през декември

За хората, родени през декември

Кой и как дава имената на месеците