Брутално посегателство срещу гигантска секвоя в столичния район „Овча купел“. Неизвестни пробиват дупки в ствола на ценното дърво и ги пълнят с нафта или препарат, алармират от инициативната група за спасяването му, предава NOVA.

Дървото е една от забележителностите на квартала, смятат местните и казват, че са готови да дават денонощни дежурства за охрана на секвоята и да я спасят, ако някой готви отсичането ѝ. Те дори са поставили символична ограда.

„Първото посегателство срещу дървото е от началото на годината. Някои дупки са с диаметър около 5-6 см и 20 см дълбоки. Виждаме, че наблизо има документи за строителство. Не можем да кажем, че са те. Според мен трябва със съдействието на общината да се намери работещо решение за всички – и за запазване на дървото, и за хората, които строят“, казва местен жител.

Дървото, символ на жителите на квартала, обаче се намира в частен имот и решението за съдбата му е на собствениците. Съкварталците споделят, че тя е в спомените им от детството и желаят да я запазят.

„Това, което направихме – подадохме дървото за регистрация като вековно към Изпълнителната агенция по околна среда. Поискахме от ресорния зам.-кмет и от „Улично осветление“ да се провери дали и как това дърво може да се освети, за да бъде пазено. Поканихме собствениците, за да им връчим второ предписание, с което да ги задължим да опазват дървото“, обясни кметът на район „Овча купел” Ангел Стефанов.

Проблем според него е, че санкциите за подобни посегателства са твърде ниски.

Прочетете също и:

Кое е най-дебелото дърво в България

Виждали ли сте "Бягащото дърво"

Вижте как изглежда ударено от мълния дърво отвътре