Красотата на родната България е безкрайна, а едно от най-пленителните места е Рила планина. Тя заема северозападния край на Рило-Родопския масив и е с площ 2629 кв. км. От нея извират реките Искър, Марица и Места… и това съвсем не е всичко.

В нея се намират над 100 забележителности, които си заслужава да посетите. От Edna.bg са подбрали 10 дестинации, които не бива да пропускате.

Седемте рилски езера

Рилските езера са най-дългата и най-посещавана група езера в България. Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Носят имена Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Наречени са така заради формата, която заемат. Напълно възможно е тази природна забележителност да бъде обиколена за ден, но със сигурност ще ви бъде по-приятно и спокойно, ако отседнете в някоя от близките хижи.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Костенски водопад

Костенският водопад е разположен по течението на Стара река. Височината му е 12 метра. В непосредствена близост до него има топли минерални извори, места за пикник и заведения за хранене. Най-подходящ за посещение е през пролетта, когато водите му са най-пълноводни. Маршрутът не е никак тежък, което позволява разходка както за възрастни, така и за деца. Дори известният български творец, „патриарх на българската литература“ – Иван Вазов, е впечатлен от красотата на това място и посвещава две от произведенията си на него.

Рилския манастир

Несъмнено това е един от символите на България. Разположен е на 1147 метра надморска височина, между реките Рилска и Друшлявица. През 1778 г. манастирът става жертва на пожар, но благодарение на богати българи от цялата страна е възстановен. В наши дни той е действащ мъжки манастир. В музея към него има над 380 експоната, най-интересен от които е първият географски глобус у нас, изработен от Неофит Рилски. Манастирът предлага и нощувки и може да бъде посетен целогодишно.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Връх Мальовица

Висок е 2729 метра и се намира в Северозападна Рила. Изграден е почти изцяло от гранит. Има различни маршрути за стигането до върха. Отново препоръчителни за изкачване са топлите сезони. Маршрутът не е много лек, поради наличието на каменисти участъци. От височината на върха се виждат извисяващите се Удрински езера, връх Мусала, хижата на Седемте рилски езера, Рилски манастир, Витоша и цялата Рила.

Светилището под Царев връх

Намира се на около 2200 метра надморска височина и представлява мегалитно светилище с необичайно подредени камъни в различни форми. Легендата гласи, че именно там цар Петър I e разговарял със Св. Иван Рилски. Смята се също, че това светилище е предшественик на Рилския манастир. След разглеждането на тази забележителност, може да се мине и пред самия Царев връх, от който се разкрива гледка към Мальовишки дял, Предела и Северен Пирин.

Връх Мусалa

Мусала е най-високият връх не само в България, но и на целия Балкански полуостров – 2925 м. Името му в превод означава „пътят към Бог“. От върха се разкрива спираща дъха гледка. Виждат се планините Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и Стара планина. Под върха са разположени Мусаленските езера, които са седем на брой. Най-ниското от тях се намира до хижата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Язовир Белмекен

Това е най-високият язовир (1923 м) с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Разположен е по течението на Сестримска река и е част от каскадата „Белмекен – Сестримо – Чаира“. Името му означава „Известно място“. Пътят до него е добре поддържан, а освен за разходка, язовирът е подходящ и за риболов. За тази цел обаче, не трябва да забравяме топли дрехи, дори и през лятото.

Черното езеро

Черното езеро, или още наречено Кара гьол, се намира в централната част на Рила, на запад от Смрадливите езера. Смята се за едно от най-труднодостъпните езера в планината. Образувано е във висящ циркус, а площта му е около и над 4,8 хектара. От него се разкрива прекрасна панорамна гледка.

Стобските пирамиди

Намират се в западния дял на Рила планина, над село Стоб. Разположени са на около 700 метра надморска височина, а височината на самите пирамиди достига до 10-12 метра. Могат да бъдат приети за феномен, защото са образувани в следствие на течащата от дъждовете вода върху скали и почва. Пътеката, която води до тях, е добре поддържана – има маркировка, табели и пейки за отдих.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofy Panteva (@spanteva)

Урдини езера

Те са шест на брой и са позиционирани в съседен на Седемте рилски езера циркус. Достъпът до тях не е особено лесен и затова не са толкова често посещавана дестинация. Въпреки че са разположени на доста голяма площ, за тяхната обиколка са необходими едва няколко часа. Част от езерата са с кристално чиста вода, а други – зеленикав цвят.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΔLΣX (@mr_alexantonov)

Прочетете и:

5 романтични дестинации в България, идеални за дълъг уикенд

Колко време продължава идеалната отпуска

Природни звуци от седем континента в един албум