На 15 септември официално бе даден стартът на новата учебна година. Училищният праг прекрачиха над 700 000 ученици. От тях близо 60 000 са първокласниците.

В седмиците преди 15 септември бяха пребоядисани голяма част от пешеходните пътеки в близост до учебни заведения. Направен беше и мониторинг на светофарните уредби, изкуствените препятствия и състоянието на осветлението.

Днес много училища обявиха инициативи в подкрепа на Царево заради щетите от наводнението, а именно учениците да не носят цветя на първия учебен ден, а да оставят парична сума в специална кутия.

Новости има в учебния процес. Те са свързани най-вече с дигитализацията.

Всички учебници до 7. клас ще имат електронен вариант и ще бъдат налични в дигиталните раници. Въвеждат се и помагала с виртуална реалност. Бележките за отсъствията, също както медицинските такива, също вече са електронни. Училищата са задължени да използват защитени пощи след вълната от фалшиви съобщения с бомбени заплахи.

Истинските звезди и на този 15 септември бяха първокласниците. Именно за тях звучаха и най-силните аплодисменти. Най-важният човек, с който децата се запознаха днес е техният първи учител.

„Те са притеснени. Малки са. Първото нещо е да ги научим на любов. Трябва с удоволствие да идват на училище”, категорична е Албена Павлова, учител на 1-ви клас, пред камерата на NOVA.

Министърът на образованието видя предизвикателства пред новата учебна година.

„Да се вземат най-верните решения, ако се наложи отпадането на определен фактологичен  материал. Да не се допуснат грешки, така че да не отпадне нещо важно и ценно за децата”, заяви Галин Цоков, министър на образованието.

Повече по темата гледайте във видеото.

Прочетете и:

Защо учебната година започва на 15 септември

Време за училище: Кога ще са ваканциите през новата учебна година

Безплатен наръчник помага на учителите да преподават за климатичните промени в училище