15 септември – време за училище

Започна новата учебна година

На 15 септември официално бе даден стартът на новата учебна година. Училищният праг прекрачиха над 700 000 ученици. От тях близо 60 000 са първокласниците.

В седмиците преди 15 септември бяха пребоядисани голяма част от пешеходните пътеки в близост до учебни заведения. Направен беше и мониторинг на светофарните уредби, изкуствените препятствия и състоянието на осветлението.

Днес много училища обявиха инициативи в подкрепа на Царево заради щетите от наводнението, а именно учениците да не носят цветя на първия учебен ден, а да оставят парична сума в специална кутия.

Новости има в учебния процес. Те са свързани най-вече с дигитализацията.

Всички учебници до 7. клас ще имат електронен вариант и ще бъдат налични в дигиталните раници. Въвеждат се и помагала с виртуална реалност. Бележките за отсъствията, също както медицинските такива, също вече са електронни. Училищата са задължени да използват защитени пощи след вълната от фалшиви съобщения с бомбени заплахи.

Истинските звезди и на този 15 септември бяха първокласниците. Именно за тях звучаха и най-силните аплодисменти. Най-важният човек, с който децата се запознаха днес е техният първи учител.

„Те са притеснени. Малки са. Първото нещо е да ги научим на любов. Трябва с удоволствие да идват на училище”, категорична е Албена Павлова, учител на 1-ви клас, пред камерата на NOVA.

Министърът на образованието видя предизвикателства пред новата учебна година.

„Да се вземат най-верните решения, ако се наложи отпадането на определен фактологичен  материал. Да не се допуснат грешки, така че да не отпадне нещо важно и ценно за децата”, заяви Галин Цоков, министър на образованието.

Повече по темата гледайте във видеото.

Прочетете и:

Защо учебната година започва на 15 септември

Време за училище: Кога ще са ваканциите през новата учебна година

Безплатен наръчник помага на учителите да преподават за климатичните промени в училище