От януари до юни 2020 г. обезлесяването в Амазония е нараснало с 25% в сравнение със същия период миналата година, сочат данни на Националния институт за космически изследвания (INPE).

Общо 3 070 квадратни километра в бразилската Амазонка са били обезлесени през последните 6 месеца. През юни са били подадени сигнали, че тропическата гора е опустошена на 10,7%, въпреки че в района има постоянно присъствие на въоръжени сили, които следят за нерегламентираното отсичане на дървета.

През последния месец също така е отчетено 20-процентово увеличение на горските пожари в района, което е най-голямото от 13 години насам.

По думите на природозащитници проблемът се усложнява допълнително заради пандемията от коронавирус, тъй като има по-малък контрол над умишлените палежи вследствие на карантинните мерки.

Преднамереното подпалване на горите на Амазония от фермери и бракониери, които целят разчистването на площ за земеделие, е един от най-често срещаните проблеми.

2020 г. е втората поредна от началото на мандата на президента Жаир Болсонаро, в която Бразилия преминава през увеличаване на обезлесяването в Амазония.

Учени са на мнение, че тропическата гора е много близо до"повратна точка", при която природата в района може да претърпи пълна промяна. Това ще се случи, когато обезлесяването в Амазония достигне стойности около 20-25%. Специалистите прогнозират това да стане в близките 20 години.

Още по темата:

Рекорден брой пожари в Амазония

Красивата Амазония, която унищожаваме

Защо Бразилия отказа 20 млн долара помощ за пожарите в Амазония