Подпалвачите на пожари ще бъдат наказвани с рязко увеличени глоби, заяви гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас. Изявленията идват на фона на съобщения, че много от пожарите в континенталната част на Гърция и островите ѝ това лято са били умишлено подпалени.

Глобите ще се увеличат до и над 30 хиляди евро, заяви Кикилиас пред гръцката национална телевизия ЕРТ вчера вечерта, предава БТА.

Според вестник „Прото тема“ този ход цели на първо място превенция, като глобата може да се удвои при повторно нарушение. Подпалвачите биха могли също така да бъдат накарани да заплатят разходите по гасенето на пожарите. Досега законът предвиждаше глоби от 300 до максимум 5000 евро.

Десетки пожари избухват ежедневно в цяла Гърция, като се разпространяват бързо в резултат на продължилото със седмици сухо време. Миналата седмица премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис приписа повечето от пожарите на умишлен палеж.

Много от пожарите са причинени от небрежност, като например изгаряне на градински отпадъци, запалване на барбекюта при ветровито време или прехвърчане на искри при заваряване и триене.

В случай на палеж извършителите биха могли да отидат в затвора. Властите в Гърция признават, че залавянето на подпалвачи е трудно. Според докладите във връзка с пожарите през юли са извършени 21 ареста при около 1470 горски пожара в цялата страна, регистрирани за един месец.

В резултат на пожарите в Гърция това лято загинаха петима души, сред които двама пилоти на самолет, който гасеше пламъци, а около 19 хиляди туристи трябваше да бъдат евакуирани от популярния ваканционен остров Родос.

Прочетете също и:

Изхвърлен фас в Гърция ще ни струва до 5000 евро

В сезона на пожарите: Как да пазим природата

Гърция препоръчва ограничаване достъпа на деца до плажа в най-горещите часове

 

Източник: БТА