Ако се притеснявате, че сте отпразнували Трифон Зарезан или Свети Валентин с малко повече вино от обикновено, не се притеснявайте, защото за ползите от „напитката на любовта“ се говори от векове.

Важна обаче е мярката, защото всичко, с което се прекалява може да ни навреди, пише каналът „Баба знае“ във vbox7.

Ето и 6 ползи от червеното вино:

Намалява риска от депресия

Според изследване хората, които пият умерено количество червено вино са по-малко склонни да изпаднат в депресия, отколкото тези които не консумират.

Подобрява чревната флора

Полифенолите в червеното вино могат да помогнат за по-здрава чревна микрофлора. В умерени количества виното може да служи като пробиотик.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Контролира нивата на кръвната захар

Употребата на червено вино може да намали нивата на кръвната захар, благодарение на  ресвератрола, който се съдържа в ципата на гроздето. Освен, че регулира кръвната захар, той контролира холестерола и кръвното налягане.

Предотвратява сърдечно-съдови заболявания

Умерената употреба на червено вино ще повиши нивата на добрия холестерол, ще предотврати сърдечно-съдови заболявания, а полифенолите във виното ще предотвратят съсирването на кръвта и ще поддържат еластични кръвоносните съдове.

При настинка

Червеното вино може да помогне при обикновена настинка, тъй като ще предпази организма от вредното въздействие на свободните радикали.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Подобрява работата на мозъка

Умерената консумация на червено вино може да предотврати или да забави развитието на деменция, Алцхаймер и Паркинсон. Смята се, че то предпазва от натрупване на плака в мозъка, която е основен причинител на развитието на тези болести.

Прочетете и:

На 14 февруари отбелязваме 3 празника

Събраха единствената двойка каракали у нас