Много хора са скептични към климатичните промени или просто не си дават сметка колко е сериозен проблемът. Истината е, че последиците от изменението на климата чукат на вратата ни, а ето и няколко факта от канала "7-те най" във vbox7, които го доказват:

Зимата и лятото стават все по-топли

През юни тази година Сан Франциско, Британска Колумбия и Делхи съобщиха за рекордни температури. Във Великобритания през февруари 2019 г. части от страната бяха по-горещи от Малибу, Барселона и Крит. По-меките зими могат да имат пагубен ефект върху зимуващи бозайници, прелетни птици и цъфтящи растения.

Индонезия мести столицата си

Тази година индонезийският президент Джоко Видодо потвърди, че се планира столицата да бъде преместена от Джакарта на остров Борнео. В Джакарта живеят около 10 млн. души, а заедно със сателитните градове около нея населението в столичния район достига 30 милиона души. Близо 40% от Джакарта сега е под морското равнище и продължава да потъва.

Нов природен катаклизъм удари САЩ

Средният размер на популациите на гръбначните (бозайници, риби, птици и влечуги) е намалял с 60% между 1970 и 2014 г. Международна група от учени, подкрепена от ООН, твърди, че изменението на климата играе все по-сериозна роля в изчезването на много от животинските видове.

Въглеродният диоксид се увеличава

През май сензорите в обсерваторията „Мауна Лоа“ в Хавай, която проследява атмосферната концентрация на въглероден диоксид (СО2) на Земята от края на 50-те години на ХХ век, откриха концентрация на CO2 от 415,26 ppm. Последният път, когато земната атмосфера е съдържала толкова много CO2, е бил преди повече от 3 млн. години. Учените предупредиха, че нивата на въглероден диоксид по-високи от 450 ppm могат да доведат до катастрофални и необратими промени в климата.

Промените в климата помагат на вируса денга

Денга е най-бързо растящият вирус, пренасян от комари. В момента той убива около 10 000 души и засяга около 100 млн. годишно. Тъй като глобалните температури се повишават, комарите, които пренасят болестта, могат да оживеят на места, които преди това са били неблагоприятни за тях, застрашавайки повече хора от инфекция.

Тропическите гори намаляват

Обезлесяването на тропическите гори води до увеличаване с 11% от емисиите на въглероден диоксид в света.

Проблемите с транспорта

Според данни на Института за световните ресурси от 2012 г., транспортът представлява близо 15% от глобалното замърсяване на климата. Това е втората по важност причина за опасното глобално затопляне.

Прочетете още:

Август е бил най-топлият месец, регистриран някога

Вкусът на бирата ще пострада заради климатичните промени

Ледът в Гренландия се топи необратимо

Предстои нов всемирен потоп

Увеличава се височината на вълните в Южния океан