Болките в гърлото са често срещано явление, особено в студените дни. Обикновено причините са простуда, прекомерно натоварване на гласните струни или сухият въздух, на който сме изложени през зимата заради отоплението в затворените помещения.

Вместо изкуствени препарати и лекарства, от Vesti.bg предлагат няколко естествени методи, с които можете да се отървете от тази неприятна болка по здравословен и лесен начин.

Чай от лют червен пипер

В тенджера с вода добавете чай от лимон, чай от мента, сок от един лимон, чаена лъжичка мед и малко лют червен пипер на прах (на върха на ножа). Всичко се разбърква добре и се сваля от котлона преди да заври. Пие се, докато е още горещо.

Бабина рецепта за болно гърло

Добавете две чаени лъжички мед към 250 мл вода и загрейте добре (внимавайте да не заври). Свалете от огъня и изстискайте около две супени лъжици пресен лимонов сок. За по-силен вкус можете да добавите и чаена лъжичка кафява захар.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Млечна напитка с канела

Смесете супена лъжица захар, две щипки сода за хляб и половин чаена лъжица канела. Добавете 250 мл мляко и разбъркайте добре. Сложете на слаб огън и разбъркайте. Свалете от котлона преди млякото да заври и добавете лъжица мед. Сервирайте, докато е горещо.

Билков чай с ракия

Смесете зелен чай, чай от лайка и лимон и ще получите здравословна напитка, пълна с антиоксиданти. Ако добавите една чаена лъжичка мед, лимонов сок, джинджифил и малко ракия, ще се почувствате сякаш сте изпили натурален аналгетик.

Гаргара

Направете физиологичен разтвор от 250 мл вода и една чаена лъжичка сол. Поставете сместа на котлона да заври. Отпийте голяма глътка течност, наклонете главата си назад и направете гаргарата. Не поглъщайте течността, а я изплюйте след десет секунди.

Повторете това поне пет пъти дневно, докато симптомите на възпаленото гърло изчезнат. Гаргарата с физиологичен разтвор ще намали симптомите на възпалено гърло и ще помогне за изхвърлянето на вирусите от тялото.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Инхалация

Сварете три чаши топла вода и накиснете пакетче чай от лимон, лайка и малко пресен джинджифил. Оставете да се охлади за пет минути. Пробвайте парата с ръката си, за да се увеите, че не е твърде гореща и изсипете течността в по-голяма купа или съд за инхалация.

Вземете чиста кърпа и я поставете върху главата си. Наведете се над купата, покрита с кърпа и вдишвайте парата през устата и носа си в продължение на пет до десет минути. Така болките в гърлото ще бъдат облекчени, което ще ви улесни да заспите.

Топъл компрес

Направете чай от изсушени цветове от лайка и докато е още горещ, потопете в него чиста кърпа. Когато чаят изстине малко, изстискайте добре кърпата, навийте я по дължина и я увийте около врата си. Когато компресът се охлади, затоплете отново чая и повторете процеса.

Ако болките в гърлото продължават няколко дни или са придружени от други симптоми, непременно трябва да се свържете с вашия лекар.

Прочетете също и:

Време за... билкови чайове

Билката, която регулира теглото

Консумирайте тези билки и подправки при високо кръвно