Темата за опазването на околната среда набира все повече популярност, заради което много хора предпочитат да прекарат празниците по по-екологичен начин. Ето няколко съвета за ограничаване на въглеродния отпечатък:

1. Откажете се от купуването на коледни пуловери, защото обикновено са произведени от изкуствени влакна. По-добре вземете втора употреба или облечете миналогодишния.

2. Приберете се у дома с автобус или влак, вместо да използвате автомобила си. Добър вариант е и да поканите някого да пътува с вас, за да не използвате повече от един автомобил, ако държите да пътувате по този начин.

3. Тази година купете истинска коледна елха в саксия, а след празниците я засадете в гората. Изкуствените дръвчета са екологични единствено, ако се използват над 10 години. Ако все пак решите да вземете такова, постарайте се да го дадете за рециклиране, вместо да го изхвърлите.

4. Обърнете внимание на украсата, която използвате. Светоизлъчващите диоди са много по-икономични. Също така можете вместо гирлянди да използвате естествена зеленина, която после да превърнете в компост.

Снимка: pexels Снимка: pexels

5. Веган ястията остават по-малък въглероден отпечатък за околната среда. Много е подходящо да ги консумирате в този период на годината – така можете да се впишете и в коледните пости.

6. Спестете си ненужните подаръци. Много по-голям спомен от вещите оставят преживяванията. Подарете си семейна екскурзия, билети за театър или друго събитие.

7. Подбирайте опаковките, които използвате. Заменете лъскавата хартия с рециклирана. Коледните картички могат да бъдат произведени от картон.

8. Масовата осведоменост може да допринесе за промените. Разкажете на гостите си защо сте се отказали от всичко, което вреди на природата по празниците. Така можете да ги вдъхновите и те да помислят за околната среда.

Още статии с коледен дух:

Чавдар е първото българско коледно село

Не оставяйте коледните подаръци за последния момент

5 красиви цветя за коледен дух