Важно е да сте добре хидратирани не само за да утолите жаждата си, но и за да бъдете енергизирани и заредени през целия ден. Нещо повече, хидратацията е от изключително голямо значение както през лятото, така и през зимата.

В горещите месеци обаче е необходимо да обръщаме по-специално внимание на приема на здравословни течности, за да избегнем дехидратацията. Съществуват множество вкусни и полезни напитки, които са отлична алтернатива на обикновената чаша вода, които в същото време ще задоволяват вашите жизнени нужди.

Ето кои са най-добрите хидратиращи напитки, осигуряващи електролити, витамини, пробиотици и минерали:

Лимонова вода

Лимоновата вода може би е една от най-хидратиращите напитки. Препоръчително е да се пие ежедневно. Приготвя се от сока на 2 лимона, а към тях се прибавя щипка каменна сол. Тази напитка ще ви поддържа хидратирани и ще ви осигури дневната доза витамин С. Лимоните съдържат ценни антиоксиданти, които пречистват черния дроб и се грижат за сърдечното здраве. Лимоновата вода пази клетките от вредно окисляване, регулира абсорбирането на мазнините и въглехидратите, помага за образуването на нови клетки в организма. Тази вода е натурален антисептик – предпазва от навлизане на вредни бактерии от храните в организма, също така тонизира тялото и прави кожата сияйна.

Сок от краставица

Краставиците са известни с това, че съдържат 90% вода и са едни от най-хидратиращите зеленчуци. Зеленчуковите сокове са по-добри за хидратацията, в сравнение с плодовите, тъй като естествените захари, които се в плодовете, могат да спрат процеса на хидратиране. Освен на сок, краставицата може да се използва за ароматизиране на водата – за целта се слагат няколко резена в литър вода, оставят се да престоят няколко часа и след това водата се пие. Само за седмица прием на сок от краставица кожата се изчиства, а необходимостта от кофеин намалява.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кокосова вода

Може би вече знаете, че кокосовата вода е с ниско съдържание на калории, богата е на калий и има много по-добри качества от обикновената вода. Кокосовата вода е наричана още жива вода и това никак не е случайно. Няма по-добра напитка от кокосовата вода по отношение на възстановяване след физическо натоварване. Доказано е, че съставът ѝ се доближава до този на кръвта и много лесно се абсорбира от тялото.

Билкови чайове

Чай от хибискус (каркаде), чай от роза или чай от лайка – това са все чудесни хидратиращи напитки, които можете да изстудите. Билковите чайове не само подпомагат хидратацията, но и отпускат ума. Те са натурални и не съдържат кофеин. Заложете на билковите чайове и ги приемайте вместо кафе. Всеизвестен факт е, че кофеинът дехидратира тялото, така че се опитайте да намалите приема му и заложете на любимия си чай. Така умът ще остане тонизиран, а тялото – хидратирано.

Вода с алое или чист сок от алое вера

Растението алое вера е сред суперхраните. То е богато на антиоксиданти, витамини и фолиева киселина и има мощни регенеративни свойства, подпомага детоксикацията на червата и има многобройни ползи за кожата и външния вид. Можете да добавите няколко парченца прясно алое вера в литър вода или да изпиете прясно изцеден сок от растението, за да се възползвате максимално от хидратиращите му свойства. Антиоксидантите в алоето предпазват клетките от замърсявания и увреждания, причинени от външни фактори – слънце, вятър или студ. Сокът от алое е подходящ и за прием от диабетици, тъй като намалява нивата на кръвната захар.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Ананасов сок

Сочният ананас може да се превърне в изключително полезен хидратиращ сок. Богат е на ензима бромелаин, който подпомага процесите на храносмилане и е полезен при отслабването. Детоксикира организма и дава допълнителна свежест в горещите летни дни. Може да се комбинира с други плодове или да се приема самостоятелно.

Вода с чиа

Най-подходящият начин да консумирате чиа семената е да ги накиснете във вода и да изпиете. Те могат да поемат до 10 пъти теглото си във вода. Освен това набъбват за минути, което превръща чиа водата в прекрасна хидратираща и енергизираща напитка. Изключително богати са на фибри и омега-3 мастни киселини. Заради способността си да абсорбират водата, те хидратират тялото по отличен начин.

Чиста вода

Обикновената вода остава една от най-добрите хидратиращи напитки и всеки ден трябва да изпиваме поне по 2 литра. Чаша вода сутрин ускорява метаболизма и възстановява тялото след нощния сън. Жаждата е късен сигнал на дехидратацията, така че винаги дръжте до себе си чаша вода и си напомняйте редовно да отпивате.