Опасни валежи в периода 16-18 юни прогнозират синоптиците. За петък е обявен оранжев код за 9 области в Западна и Централна България.

Жълт код е в сила за 7 области. Очакват се сумарни количества на валежите над 100 л/кв.м.

Най-обилни дъждове ще паднат в старопланинските райони, Предбалакана, западната и централната част на Дунавската равнина и в Рило-Родопския масив.

В петък оранжев код е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, София, София-област, Ловеч, Габрово, Перник, Пазарджик.

Жълт код е в сила за областите Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил.

През почивните дни и в източните райони ще има валежи, придружени с гръмотевици. Остава с повишена вероятност за интензивни явления и градушки на повече места в страната, а количествата в събота, главно в Рило-Родопската област и в Подбалканските котловинни полета, ще достигат и надхвърлят 50-70 литра на квадратен метър.

За събота предупредителният код за валежи също е оранжев.

Времето ще започне бавно да се подобрява през първата половина на новата седмица. В понеделник и вторник в много райони все още ще са налични условия за кратък следобеден дъжд с гръмотевици. Явленията ще са концентрирани предимно в източната половина на страната, докато на запад ще има повече слънце.

Температурите ще започнат да се повишават от понеделник и към сряда максималните ще са между 28 и 33 градуса.

Прочетете и:

Големи булеварди в София са затворени за движение след пороите

Порои причиниха големи наводнения и в Ботевградско

Втори ден продължава разчистването на щетите в Берковица