Айфеловата кула замръзна

Налага се ледът по нея да се разтопява с горелки

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

От уикенда част от Западна Европа е в плен на студена вълна с обилен снеговалеж. Хората в Северна Германия, Чехия, Нидерландия, Великобритания изпитват неудобства заради затворени или задръстени магистрали и неработещи училища.  

За мнозина обаче арктическата вълна е повод за приятни изживявания. В Нидерландия извадиха позабравените зимни кънки, в Брюксел, където рядко има сняг, децата направиха пързалки за шейни в градските паркове, а на Карловия мост в Прага могат да се видят хора, придвижващи се със ски.

Париж също е покрит със сняг, а конструкцията на Айфеловата кула се обледени. Налага се служителите на кулата да разтопяват леда, покрил подовете на конструкцията, с помощта на горелки, за да се избегне корозиращия ефeкт на солите.

В някои райони на столицата местните власти спряха училищните автобуси и призоваха децата да си останат у дома.

Във френските области Нормандия и Бретан няколко магистрали са затворени поради недостиг на техника за поддържане на пътищата.

Според последната информация от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН е възможно у нас очакваната студена вълна да премине основно с дъжд, а само в южните райони да падне сняг.

Още по темата:

37 км задръстване заради снеговалежи в Германия

Снежна буря връхлетя Нидерландия и Германия