Огромното вулканично изригване в тихоокеанската островна държава Тонга може да причини дълготрайни щети на кораловите рифове, да ерозира бреговата линия и да наруши риболова, предупредиха учени, изучаващи сателитни изображения.

Подводният вулкан, който изригна в събота, отделя серен диоксид и азотен оксид – два газа, които създават киселинен дъжд, когато взаимодействат с вода и кислород в атмосферата.

Според австралийските вулканолози много е вероятно над Тонга да паднат киселинни дъждове, които да нанесат сериозни щети на земеделската продукция.

Сателитни изображения показват, че сушата е покрита с пласт пепел.

 

Падащата пепел може да повреди кораловите рифове, които са застрашени още отпреди изригването. При подобни вулканични изригвания в океанската вода попада повече желязо, което може да засили растежа на синьо-зелените водорасли и гъби, които допълнително разграждат рифовете.

 

Геоложките служби на Тонга предупредиха, че океанската вода в непосредствена близост е замърсена с токсични вулканични частици и вероятно рибите в тези води не стават за храна на хората.

Дом на около 100 000 души, архипелагът Тонга се състои от около 170 острова, от които 36 са населени. Повечето жители на архипелага разчитат на океана за своята храна и препитание. Според учените след изригването в събота рибите загиват или мигрират.

Още по темата:

Потвърдена е първата жертва на природното бедствие в Тонга

След бедствието: В Тонга няма питейна вода