На 14 януари подводно изригване на вулкан предизвика цунами по бреговете на тихоокеанското кралство Тонга. Водата заля улици в столицата на страната, която се намира на 60 км от изригналия вулкан.

Стълб от газ, дим и пепел, излизащи от вулкана, достигнаха височина от 20 километра в небето.

 

 

Предупреждения за цунами бяха издадени от властите и в други държави в южната част на Тихия океан, като Самоа, Фиджи и Нова Зеландия.

В началото нямаше официална информация за загинали при природното бедствие, но се споменаваше за безследно изчезнала британка. При приливната вълна нейният приют за животни е бил залят, а съпругът ѝ се спасил, като се покатерил на дърво. Този понеделник нейният брат е съобщил, че тялото ѝ е намерено

 

 

Към момента комуникацията с Тонга е сериозно ограничена. Единственият фиброоптичен кабел, който свързва острова с останалата част от света, се оказа повреден след изригването. От компанията оператор съобщават, че ще им отнеме няколко седмици да го ремонтират.

Жителите на острова сега не могат нито да се обаждат по телефона, нито да използват интернет. Има такива, които са успели да изпратят съобщения на свои близки в чужбина. Според тяхната информация страната прилича на лунен пейзаж.

 

 

За момента експерти са на мнение, че изригването на вулкана няма да окаже сериозно влияние върху климата на Земята. Обикновено при по-големи изригвания има временно захлаждане, но учените смятат, че този път въздействието ще е незначително (до 0,01 градуса по Целзий).

Прочетете и:

Как възниква цунами