Астрономи са открили странен обект в центъра на Млечния път, наподобяващ миниатюрна спирална галактика, която кръжи около една масивна звезда. Това пишат специалистите от Science Alert, позовавайки се на публикация в списание Nature Astronomy .

Откритието е направено с помощта на микровълновия телескоп АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в чилийската пустиня Атакама.

Звездата се намира на 26 000 светлинни години от Земята и е около 32 пъти по-масивна от Слънцето. Тя е разположена в огромен диск от въртящ се газ, наричан „протозвезден диск“, който е широк около 4000 астрономически единици.

(1 астрономическа единица се равнява на разстоянието между Земята и Слънцето)

Подобни дискове са широко разпространени във Вселената. Те „хранят“ звездите, като помагат на младите светила да натрупат маса.

 

 

Обектът, наблюдаван в Млечния път, обаче е доста необичаен. Той прилича на „миниатюрна галактика, която обикаля опасно близо до центъра на нашата галактика“, отбелязват астрономите.

Според наблюденията се оказва, че движението на диска едва ли е придало естествената му спирална форма. Изследователите смятат, че той по-скоро е оцелял след сблъсък с друг космически обект.

Благодарение на компютърни симулации учените са установили, че този катаклизъм вероятно се е случил преди около 12 000 години. Големият обект до такава степен е променил формата на облака прах, че в него са се появили ясно забележими спирални „ръкави“.

Лу Син, един от съавторите на изследването от Шанхайската астрономическа обсерватория в Китай, обяснява, че тъй като в центъра на Млечния път има милиони пъти повече звезди, отколкото в нашата част на галактиката, вероятно подобни събития доста редовно се случват там.

Прочетете също и:

За първи път снимаха черната дупка в центъра на Млечния път

Колко тежи Млечният път

НАСА снима сблъсък между 2 галактики

 

Източник: БТА