Астрономи съобщават, че са открили най-масивната звездна черна дупка – нещо невиждано досега, в Млечния път, предадоха АФП и ДПА, позовавайки се на Европейската южна обсерватория (ESO).

Черната дупка, наречена Гая BH3 (Gaia BH3), е с маса около 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Обикновено звездните черни дупки в Млечния път имат средно само 10 пъти по-голяма маса от слънчевата. Най-голямата известна досега – Сигнус Х-1 (Cygnus X-1), има около 21 слънчеви маси.

Подобни гиганти вече са открити в далечни галактики чрез гравитационни вълни, но никога досега не са виждани в нашата галактика.

„Никой не очакваше да открие черна дупка с голяма маса, която се крие толкова близо, незабелязана досега. Това е откритие, което се прави веднъж в изследователския живот“, казва в изявление астрономът Паскуале Пануцо от Парижката обсерватория.

 

 

От Европейската южна обсерватория посочват, че черната дупка се намира изключително близо до Земята на разстояние от 2000 светлинни години в съзвездието Орел.

Звездата компаньон на черната дупка е в състояние на своеобразно „поклащане“ под въздействието на своята чудовищно голяма половинка, което е било засечено от астрономите на Европейската южна обсерватория.

Любопитен факт за тази звездна двойка е, че в диска на Млечния път тя се върти в обратна посока на тази на останалите звезди. Астрономите допускат, че това може да се дължи на факта, че черната дупка се е образувала в по-малка галактика, която е била погълната в началото на живота на Млечния път.

Масивната черна дупка е забелязана благодарение на данните, събрани от мисията „Гая“ на Европейската космическа агенция (ЕКА), която има за цел да картографира позициите, движенията, разстоянията и яркостта на почти 2 милиарда небесни тела.

През 2022 г. сондата на ЕКА, която през последните 10 години работи на 1,5 милиона км от Земята, представи триизмерна карта на позициите и движенията на повече от 1,8 милиарда звезди.

 

 

Черните дупки са обекти с толкова силна гравитационна сила, че дори светлината не може да се изплъзне от тях. Новооткритият обект принадлежи към семейството на звездните черни дупки, които са резултат от колапса в края на живота на звезди с многократно по-голяма маса от тази на Слънцето.

Гая BH3 е „спяща“ черна дупка – тя е твърде далече от звездата си компаньон, за да я лиши от материята ѝ, и поради това не излъчва рентгенови лъчи, което я прави изключително трудна за откриване. Телескопът „Гая“ е успял да открие първите две неактивни черни дупки – Гая BH1 и Гая BH2, в Млечния път, но те са със стандартни маси.

Новото откритие е описано и публикувано в сп. „Астронъми енд астрофизикс летърс“ (Astronomy & Astrophysics Letters).

Вижте също и:

Астрономи откриха най-старата черна дупка

За първи път снимаха черната дупка в центъра на Млечния път

Колко големи могат да станат черните дупки

 

Източник: БТА