Австралия ще се стреми да постигне „нулево ново изчезване“ в опит да защити растенията и животните на островния континент, известен с видове, които не се срещат никъде другаде по света.

Обявеният план ще изпълни целта на федералното правителство за защита на 30% от земята и 30% от океаните до 2030 г., като задели най-малко 30% от земната маса на Австралия за опазване. Това съобщи министърът Плиберсек.

Чрез приоритизиране на 110 вида и 20 места, Плиберсек каза, че площите, управлявани за опазване, ще бъдат увеличени с 50 милиона хектара. 10-годишният план ще бъде разгледан отново през 2027 г.

През юли тази година правителството публикува петгодишен доклад, според който Австралия е загубила повече видове бозайници от всеки друг континент и има един от най-лошите нива на намаляване на видовете сред най-богатите страни в света.

Австралия е шестата по площ държава в света, дом на уникални животни като коали и птицечовки, чийто брой намалява. В последно време страната е засегната от чести екстремни метеорологични явления, включително опустошителните горски пожари през 2019 г. и 2020 г. на изток, които отнех живота на 33 души и милиарди животни и изгориха територия, колкото половин Германия.

Вижте също и:

Австралийските пожари са навредили на около 3 млрд. животни

Порои, силен вятър и наводнения в Сидни

Броят на коалите в Австралия намалява

 

Източник: Ройтерс