От 1960 г. досега е изчезнала 1/3 от Мъртво море. Отдръпването на водата е необратимо, а крайбрежието постепенно се изпълва с кратери, наподобявайки лунен пейзаж.

 

 

Най-ниско разположеното солено езеро в света, известно като Мъртво море, се намира между Израел и Йордания. През 80-те години на миналия век по израелското му крайбрежие започват да се появяват големи дупки, широки до 40 метра и дълбоки до 30 метра. В наши дни броят им вече е над 6000.

Всяка следваща година Мъртво море се свива с по 1 м. Водата се е отдръпнала на 3 км от курорта Айн Геди, който през 60-те години на 20. век е бил на първа линия.

 

 

Една от причините за този процес е, че езерото се захранва с водата на река Йордан, а Израел отклонява огромни количества от нея за стопанска дейност. Поради това спада и равнището на солените подпочвени води в крайбрежните райони.

Освен дейността на близките химически компании, за изпаряването на водата допринасят и измененията на климата.

По мнението на хидролози този процес не може да бъде овладян в следващите 100 години. Преди време Йордания имаше план за изграждане на канал, чрез който да се "прелее" вода от Червено в Мъртво море, но се отказа от него.

 

 

Вместо това ще бъде изградена система за обезсоляване, която ще осигури по-големи количества питейна вода.

Еколозите смятат, че бавната смърт на Мъртво море е всъщност начинът на природата да отмъсти за влиянията от човешката дейност върху климата.

Прочетете и:

Мъртво море разкрива загадка

Феноменът Мъртво море

Поморийската луга е по-ценна от солта на Мъртво море