Ураганният вятър в България взе две жертви и нанесе много щети в цялата страна. Бедствено положение е обявено в област Варна и в 6 общини в Шуменско. Десетки селища са без ток. Ето каква е ситуацията в различните части на страната:

Варна

Загинала жена и сериозни материални щети в обхвата на целия град. Това е равносметката от разразилата се буря. Още снощи поривите на вятъра достигнаха до 120 км/ч. Стихията помете всичко по пътя си. Кметът на града Благомир Коцев обяви бедствено положение във връзка с усложнената обстановка.

„43-годишната жена е загинала в следствие паднали клони, които са я затрупали. Ударът е бил в областта на главата. Пристигналите екипи, които са извадили тялото, също са пострадали”, обясни гл. инспектор Христо Захариев, началник на I РПУ – Варна.

Местните жители разказват, че такава буря не са виждали от години. Кметът на града Благомир Коцев направи изявление.

„Взети са всички мерки. Екипите са на терен. Поривите на вятъра са около 30 метра в секунда. Вълнението на морето е около 6 бала. За момента ситуацията не се подобрява”, заяви той.

В неделя следобед вятърът утихна, но тепърва предстои да се оценява размерът на щетите. И докато във Варна обстановката започва да се нормализира, то в областта ситуацията продължава да е динамична. Десетки населени места останаха без електричество, а заради снежни преспи 25 души останаха блокирани в хотел в община Аксаково, като сред тях има и пострадали.

Бургас

Сигнали за лошо време, паднали дървета и аварии с електричеството вследствие на силния вятър на територията имаше и в този морски град. 105 сигнала за материални щети са получили аварийните екипи за изминалото денонощие. За момента няма сигнали за пострадали и бедстващи хора. А заради силният вятър вълните край Черноморието надхвърлиха 5 метра.

Най-тежка беше ситуацията в община Руен, където около 30 села останаха без ток през изминалото денонощие. В повечето вече електрозахранването е възобновено. Пътят към Малко Търново е проходим при зимни условия.

Отворен е пътят за Обзор. Към него беше пренасочена снегопочистваща техника от АМ „Тракия”. Причината – нежеланието на фирмата да извади на пътя снегопочистващата техника. Затова ще бъде поискано прекратяването на договора ѝ. От фирмата обаче контрираха и казаха, че цяла нощ са изпълнявали задълженията си. 

Добрич

Усложнена е обстановката и в цяла Североизточна България. Освен Варна, сред най-засегнатите е и Добрич.

„Основни пътища са затворени между Варна и Добрич. Прекъснато е електричеството и в област Шумен. Във Варна сме евакуирали повече от 70 души, в Шумен повече от 30”, обясни началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов.

Шумен

Лошото време блокира пожарни коли и снегопочистваща техника в Шуменско. В 6 общини е обявено бедствено положение.

„Над 27 души са спасени, част от тях се намират в различни кметства на общини и села. Имаме 4 закъсали противопожарни автомобили вследствие на снегонавяванията. В единия имаше 6 граждани. В момента правим организация за снабдяване на пожарните автомобили с горива, тъй като на територията на някои общини няма ток”, обясни директорът на РДПБЗН Иван Иванов.

София

В столицата са получени десетки сигнали за паднали дървета. Топола се стовари върху движеща се кола и уби 64-годишен мъж, а съпругата му бе настанена в „Пирогов”. Тя е в стабилно състояние и няма опасност за живота ѝ.

„Обработили сме 46 сигнала в събота. Дирекция „Аварийна помощ и превенция” е премахнала над 1000 опасни дървета. Но при това дърво, което уби човек, нещата не стоят така. То е здраво, нещо се е случило в кореновата система”, заяви Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

Пловдив

Силна буря със скорост над 100 км/ч. се разрази снощи в Сопот, съобщи кметът на общината Станислав Стоенчев. Ураганният вятър прекърши множество дървета. Пострадал е покривът на СУ „Иван Вазов“. В ПГ „Ген. Владимир Заимов“ има счупени прозорци и дограма. Има прекъснати жици на електроразпределителната мрежа.

Стара Загора

Аварийните екипи са се отзовали на 26 сигнали за паднали дървета и клони в града. Два автомобила са с щети. Няма пострадали хора.

Проходът на републиката

Тежка нощ за пътните служби и при проходите. на „Хаинбоаз”. Частични навявания от сняг е имало по високите точки на старопланинския проход. Аварирали тирове на места затрудниха движението.

Десетки жители на Габрово останаха без ток до днес на обяд.

Прочетете и:

25 души са блокирани в хотел в Аксаково заради снега

Бедствено положение в 6 общини в Шуменско

Обявиха бедствено положение във Варненско, има жертва и блокирани хора

Вълни над 5 метра по Черноморието в неделя